Solsona posa el nom de l’U d’Octubre a la plaça de la Sala Polivalent

El Ple aprova per unanimitat la proposta sorgida de l’enquesta ciutadana amb 119 vots a favor

A partir d’avui Solsona ja disposa d’un espai en memòria de la jornada del referèndum d’independència de Catalunya. La plaça de la Sala Polivalent, fins ara sense nom, s’ha convertit en plaça de l’U d’Octubre amb el suport unànime del Ple, que ahir al vespre va donar llum verda al resultat de l’enquesta realitzada per la regidoria de Participació Ciutadana.

Amb 119 vots a favor, aquesta va ser l’opció amb més suport social entre els 170 participants a l’enquesta, dels quals 153 van fer la seva aportació a través d’una aplicació mòbil. La segona proposta amb més simpatitzants va ser la de plaça de la República, amb 36 vots, mentre que la menys acceptada de les quatre proposades va ser la del Referèndum, amb tan sols 8 suports. 23 ciutadans van preferir el nom de plaça de la Independència.

Així, el resultat al qual s’ha donat validesa institucional coincideix amb el de la votació popular organitzada pel CDR del Solsonès durant la jornada del 3 d’octubre. Tots els grups municipals del consistori solsoní hi han votat a favor, si bé l’oposició constata la baixa participació assolida en aquest procés.

Baixa participació

El PDeCAT va manifestar la seva satisfacció pel resultat. Tot i això, el seu portaveu, Marc Barbens, va lamentar que el procés no acabés de funcionar, ja que considera que 170 respostes és una xifra molt baixa per la població de Solsona. Per al portaveu d’Alternativa per Solsona-CUP, Òscar Garcia, “era farragós haver de descarregar-se una aplicació”. L’alcalde, David Rodríguez, i el regidor de l’àrea, Antoni Carralero, van recordar que es tractava d’una prova pilot amb una eina de la qual ja disposava l’Ajuntament i que no suposava cap cost. “Si ens hem de prendre seriosament la participació ciutadana, cal invertir en una eina en condicions que permeti conèixer ràpidament les opinions ciutadanes sobre diversos temes”, va opinar Òscar Garcia.

“Si ens hem de prendre seriosament la participació ciutadana, cal invertir en una eina en condicions que permeti conèixer ràpidament les opinions ciutadanes sobre diversos temes”

Tal com va explicar Antoni Carralero en el Ple, l’enquesta estava oberta a què els ciutadans fessin aportacions amb noms alternatius. En aquest sentit, set respostes (4,11 per cent del total) es van decantar pel de plaça de la Democràcia i tres, pel de la Llibertat. Les altres opcions recollides van ser les de plaça de Catalunya, de la Pau, de la Voluntat del Poble, de la Paciència i de la Rendició. Vuit aportacions (4,7 per cent) van manifestar-se en contra dels quatre noms proposats per les seves connotacions polítiques i independentistes.

Declaració institucional per a més endavant

En la mateixa sessió plenària d’ahir, la corporació va estar a punt de votar una declaració institucional davant dels darrers fets repressius per part de l’Estat que està patint Catalunya, tot i que a darrera hora, i després d’un llarg estira-i-arronsa, es va decidir retirar el punt de l’ordre del dia –prèviament, s’havia aprovat votar per tràmit d’urgència. Es van fer evidents les discrepàncies entre el govern i els dos grups de l’oposició sobre la part expositiva del text, que tant el PDeCAT com ApS-CUP van considerar “rebaixada”.

L’alcalde, David Rodríguez, va lamentar que no es votés a favor del “rebuig absolut de l’Ajuntament a l’onada repressiva contra els catalans”, tenint en compte que “totes les forces polítiques estan d’acord amb la part dispositiva”. La regidora socialista, Yasmina Valderrama, també va considerar que el que toca a les institucions “és fer un exercici de responsabilitat davant dels fets ocorreguts”. En qualsevol cas, finalment tots els grups municipals van acceptar retirar el punt a fi d’intentar consensuar-ne el text, conscients que l’espiral de fets que estan succeint en la política nacional farà posicionar-los davant de nous escenaris.