Solsona engega un procés participatiu per posar nom a la plaça del col·legi electoral de l’1-O

Es pot votar en línia a través de l’aplicació mòbil de Solsona i presencialment mitjançant una urna ubicada a l’OAC municipal 

  • El termini per participar a l’enquesta s’obre avui i es tancarà el 16 de març
  • Els ciutadans poden escollir entre quatre opcions o proposar-ne una altra

Plaça de l’1 d’Octubre, de la Independència, del Referèndum o de la República. Són les quatre opcions que els solsonins poden votar, amb diferents graus de satisfacció, per posar nom a l’espai de davant la Sala Polivalent de la ciutat, que es va convertir en el col·legi electoral del referèndum de l’1-O. Si cap d’aquests noms convenç, poden proposar-ne un altre. La regidoria de Participació, donant compliment a un acord de Ple del 13 d’octubre, posa en marxa avui un procés participatiu. I ho fa per dues vies: mitjançant l’aplicació mòbil “Solsona” i butlletes per fer les aportacions presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament.

L’aplicació mòbil “Solsona, una experiència gegant” presenta, a partir d’avui, un nou mòdul que duu per títol “Posa nom a una plaça”. És una enquesta que permet votar, a través d’emoticones, cada una de les quatre opcions per denominar la plaça i amb diferents graus de satisfacció. A més, si algú vol proposar un altre nom, pot afegir-lo a l’apartat “Comentaris”. Per a aquesta darrera opció cal, necessàriament, haver valorat igualment la resta de noms proposats.

Tots aquells usuaris que ja tinguin descarregada l’aplicació cal que l’actualitzin –o que l’eliminin i la tornin a descarregar– per tal d’accedir a l’enquesta (http://ubime.es/qr/downloadappsolsona). Aquest sistema, desenvolupat per la mateixa empresa que va dissenyar l’aplicació mòbil, Aplicacions Multimèdia Interactives (Ubime), no preveu cap control del perfil de l’usuari ni per edat. Únicament restringeix les vegades que es pot respondre l’enquesta, ja que només permetrà fer-ho una vegada per dispositiu.

app3
Una usuària navegant en el mòdul de participació a l’app mòbil | © Ajuntament de Solsona

El regidor de Participació, Antoni Carralero, s’ha decantat per aquesta fórmula, que s’estrena a la ciutat, “per tal de facilitar la participació mitjançant la votació en línia”. Carralero recorda que l’Ajuntament ja disposava d’aquesta app, que preveu la possibilitat de realitzar enquestes. “Tot i no ser pròpiament un sistema de votació, creiem que ens pot fer servei per a aquest cas”. A més, “contribuirà a impulsar aquesta eina entre la ciutadania”. Presentada l’estiu passat, aquesta aplicació proporciona informació comercial, turística i d’agenda de la ciutat i està pensada tant per als visitants com per als residents. Per a Android s’han comptabilitzat fins ara 169 descàrregues i per a IOS, 45.

Paral·lelament, per a la ciutadania que no tingui accés a l’aplicació mòbil, es pot votar presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament mitjançant butlletes que s’hi faciliten amb el mateix contingut de l’enquesta en línia. Tant una via com l’altra per decidir el nom de la plaça de la Sala Polivalent estaran actives fins al divendres 16 de març.

Un procés participatiu d’aquest tipus a través de l’aplicació mòbil s’ha posat en pràctica a altres municipis. Per exemple, a Reus, es va dur a terme una enquesta per valorar la Festa Major i a Malgrat de Mar, per conèixer l’opinió dels actes i els horaris del Carnestoltes de l’any passat.

Acord unànime del Ple

Amb aquesta iniciativa es dona compliment a l’acord plenari del passat 13 d’octubre. S’hi va aprovar per unanimitat iniciar un procés per institucionalitzar la proposta sorgida d’una votació popular simbòlica realitzada durant l’aturada del 3-O i impulsada aleshores pel Comitè de Defensa del Referèndum al Solsonès. En aquella votació va imposar-se el nom de plaça de l’1 d’Octubre. Tot i que en aquell moment no va aparèixer el nom de la República, ara es considera fonamental plantejar-ho com a opció. Amb la culminació del procés no només es posarà nom a una plaça que actualment no en té, sinó que es farà justícia al record d’una mobilització ciutadana sense precedents a la ciutat per defensar el dret de la ciutadania a votar sobre l’autodeterminació del país.