L’Ajuntament solsoní emplaça l’equip de treball del pressupost participatiu a convertir-se en portaveu de la ciutadania

31 veïns integren aquest grup, que decidirà on destinar 50.000 euros d’inversions per al 2018

Aquest dijous al vespre s’ha reunit per primera vegada l’equip de treball del primer pressupost participatiu de l’Ajuntament de Solsona. Són les 31 persones que han confirmat la seva voluntat de formar-ne part d’entre els 400 ciutadans que van sortir elegits a través d’un sorteig aleatori. El regidor de Participació, Antoni Carralero, els ha emplaçat a adoptar el rol de portaveus de la ciutadania, perquè en recullin les propostes que els facin arribar. En poc més d’un mes decidiran a quines actuacions destinar 50.000 euros d’inversions.

IMG_5867.JPG

L’alcalde, David Rodríguez, el regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, i Antoni Carralero van participar ahir a la sessió de presentació del procés participatiu, si bé en les properes no hi haurà presència política, i seran els tècnics de L’Arada i Raiels qui les dinamitzaran. L’equip de treball, integrat per ciutadans “prou representatius de tots els indrets del municipi i de les diferents franges d’edat a partir dels 16 anys”, tal com constata el regidor de Participació, se’n va anar ahir amb deures per fer. A la propera cita, dijous vinent, caldrà que hagin pensat en possibles actuacions d’obres públiques i manteniment executables el 2018.

Propostes del conjunt de la població

“Feu saber al vostre entorn que formeu part d’aquest equip de treball i estigueu oberts a les aportacions que us traslladin”, va dir-los Antoni Carralero. Dijous que ve la sessió es plantejarà com una tempesta d’idees, primer en grups i posteriorment en un plenari, i començar a prioritzar propostes. El mateix col•lectiu valorarà també les aportacions que el conjunt de solsonins facin al procés participatiu, una idea que va proposar en el darrer Ple el grup municipal d’ApS-CUP. Tenint en compte l’escàs marge de temps de què es disposa, els ciutadans que vulguin fer arribar alguna proposta d’actuació poden fer-ho fins dimecres vinent a la nit per correu electrònic a l’adreça participa@ajsolsona.cat.

L’alcalde va defensar el model de participació escollit per aquest primer any de pressupost participatiu, que “genera consciència participativa i permet entrar al debat en profunditat”, defugint la fórmula de “carta als Reis”. “És un experiment tant per a vosaltres com per a nosaltres”, va admetre, i va dir que es tracta de “ser capaços d’anar millorant el model per a properes edicions”. Igualment, si bé aquest any es treballarà exclusivament en el capítol d’inversions i en propostes circumscrites a obres i manteniment, bàsicament dins d’urbanisme, “la voluntat és que en un futur la ciutadania també influeixi en altres àrees municipals”.

Tot i que es reserven 50.000 euros per al pressupost participatiu, “cal tenir en compte que és un percentatge important del total de diners destinat al capítol d’inversions, que és de 400.000”, va puntualitzar el regidor d’Hisenda, Ramon Xandri.

A la tercera sessió, el 9 de novembre, s’aprofundirà en les idees que s’hagin posat damunt la taula amb el suport dels serveis tècnics municipals i en la darrera, el 23 de novembre, es validaran i s’aprovaran les propostes que assoleixin un major consens. En una segona fase, ja l’any que ve, es tornarà a convocar aquests ciutadans per fer un seguiment i avaluació de les actuacions que s’executin.