L’Ajuntament de Solsona posa en marxa l’elaboració del primer pressupost participatiu

Es crearà un equip de treball, que es renovarà anualment, sorgit d’un sorteig aleatori de 400 persones del padró a partir de 16 anys

  • En la prova pilot, per aplicar en els números del 2018, s’hi destina una partida de 50.000 euros del capítol d’inversions
  •  En la primera edició s’acceptaran propostes de manteniment i obres que siguin executables l’any que ve

El pressupost general de l’Ajuntament de Solsona per al 2018 incorporarà, per primera vegada, una partida d’inversions dissenyada per la ciutadania. Dijous es posa en marxa el procés d’elaboració del pressupost participatiu, al qual es destinarà 50.000 euros. En aquesta primera edició, com a prova pilot, el treball se centrarà en l’elecció d’accions de millora en el manteniment i obres públiques. Aquest migdia han presentat el procés participatiu l’alcalde, David Rodríguez, el regidor de Participació, Antoni Carralero, i el d’Hisenda, Ramon Xandri.

La metodologia escollida es basa en la creació d’un equip de treball sorgit d’un sorteig aleatori de 400 persones a partir de 16 anys del padró municipal, que es realitzarà públicament aquest dijous a les nou del matí. Els veïns escollits que acceptin i confirmin la seva participació –se’ls explicarà com fer-ho per carta– esdevindran representants de la societat solsonina per a les prioritzacions del proper exercici. Aquest grup s’anirà renovant anualment.

D’aquesta manera, el govern municipal vol fomentar “un veritable procés de participació, evitant el model de carta als Reis”, afirma l’alcalde, que defensa la importància de “crear consciència participativa”. A través d’un acompanyament dinamitzat per professionals de L’Arada i Raiels, “es tracta que els ciutadans que hi prenguin part entenguin el procés de confecció d’un pressupost, i aquest és un primer pas”, afegeix David Rodríguez. Enguany es comença amb una partida d’inversions per a manteniment i obres, però “la voluntat municipal és que més endavant els veïns també puguin incidir en qualsevol apartat del pressupost general”. Tampoc es descarta que en properes edicions el procés s’obri al conjunt de la població.

“La voluntat municipal és que més endavant els veïns també puguin incidir en qualsevol apartat del pressupost general”

Avantatges del model

Aquest model, inspirat en el que ha posat en pràctica l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, presenta diversos avantatges. Tal com explica Carralero, propicia la participació de ciutadans als quals potser no s’hauria arribat; motiva els veïns seleccionats, que adopten el rol de portaveus del conjunt de solsonins; potencia treballar col·legiadament, i fomenta la pedagogia, ja que els participants estaran més sensibilitzats per a properes convocatòries. La intenció és que “la participació sigui una pràctica que es vagi estenent com una taca d’oli”, expressa Carralero.

“La participació esdevingui una pràctica que es vagi estenent com una taca d’oli”

Una vegada realitzat el sorteig, l’Ajuntament enviarà una carta a cadascuna de les persones seleccionades en què se les convidarà formalment a prendre part en el procés, se’ls informarà de les dates de les sessions de treball i se’ls demanarà que confirmin el seu compromís abans del 5 d’octubre.

En el sorteig se seguiran criteris de representativitat territorial, ja que s’escolliran el mateix nombre de veïns dels cinc districtes electorals del municipi, i altres de tipus sociodemogràfic per tal que l’equip de treball sigui prou representatiu.

Quatre sessions de treball

En total s’han programat quatre sessions, totes a les vuit del vespre i amb una durada aproximada d’una hora i mitja, que dinamitzaran i coordinaran L’Arada  i Raiels. La primera, el 19 d’octubre, serà una sessió informativa sobre el procés d’elaboració del pressupost participatiu i es durà a terme a la sala cultural de l’Ajuntament. La resta de convocatòries seran al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató. En la segona, el 26 d’octubre, es farà un taller de tempesta d’idees que ha d’acabar amb una priorització col·lectiva de les propostes inicials per incloure en la partida d’inversions de l’any que ve.

En la tercera sessió, el 9 de novembre, s’aprofundirà en les aportacions recollides en la reunió anterior. Aquestes propostes, que han de ser executables durant el 2018, seran valorades tècnicament i econòmica per diferents àrees municipals per descartar les que no siguin viables. Finalment, el 23 de novembre, es validaran tècnicament i s’aprovaran les propostes ciutadanes definitives que s’inclouran en el proper pressupost general de l’Ajuntament.

  • 19 d’octubre | 1a sessió: Informativa

  • 26 d’octubre | 2a sessió: Tempesta d’idees

  • 9 de novembre | 3a sessió: Aprofundiment en les propostes

  • 23 de novembre | 4a sessió: Validació i aprovació

L’Ajuntament ha creat un blog, a https://solsonaparticipa.wordpress.com, en el qual anirà informant de totes les novetats relacionades amb aquest procés. L’adreça de correu electrònic amb què contactar per a qualsevol dubte és participa@ajsolsona.cat.

Seguiment durant el 2018

En una fase posterior, al llarg de l’any que ve, el consistori farà un seguiment amb l’equip de treball del pressupost participatiu, mitjançant diverses reunions, per tal de vetllar per l’execució de les propostes aprovades. També es valorarà el procés participatiu realitzat i se sospesaran millores que poden considerar-se per a la segona edició.

“Aquest és un començament, en el qual el més important és que la ciutadania conegui com es confeccionen els números, que ens ha d’acabar portant a un pressupost 100 per cent participatiu”, diu el regidor d’Hisenda, Ramon Xandri. L’any que ve el procés començarà abans del setembre.

Després d’un treball previ

Aquest projecte arriba després d’un treball previ per sensibilitzar els solsonins sobre la participació ciutadana. Així, a final de l’any passat arrencava un procés per consensuar el Reglament de participació ciutadana, que regula els espais i canals amb els quals els veïns poden prendre part en la presa de decisions de la gestió pública municipal. Una vegada recollides i valorades les aportacions, el document final es preveu votar en Ple abans de final d’any.

Igualment, per primera vegada el novembre de l’any passat es va presentar públicament la proposta de pressupost general, un acte concebut com un primer pas per fer pedagogia sobre la confecció dels pressupostos. “Per participar i opinar és fonamental tenir accés a la informació”, destacava el regidor d’Hisenda. D’altra banda, el juny passat, la regidoria de Participació va organitzar una xerrada-debat sobre la participació ciutadana amb el filòsof i escriptor Jordi Pigem, com un treball paral·lel a l’elaboració del reglament. “Amb accions com aquella volem engrescar la població perquè prengui consciència d’aquesta manera d’entendre la política i respongui quan se li demana que s’impliqui en els afers municipals”, explica Carralero.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s