Una quarantena de persones integren l’equip de treball del pressupost participatiu de Solsona

S’obre un termini per recollir aportacions del conjunt de la ciutadania fins al 15 de gener

Una quarantena de solsonins a partir de 16 anys integren l’equip de treball del pressupost participatiu de Solsona per als exercicis 2020 i 2021. Són els que han acceptat la invitació de l’Ajuntament a partir d’un sorteig aleatori. Dijous van reunir-se per primera vegada en la sessió de presentació del procés, tot i que la primera trobada de treball, en què es durà a terme una tempesta d’idees i propostes, serà el 16 de gener.

Sessió1_pres_19des19_1.jpg
Integrants de l’equip de treball del pressupost participatiu per als exercicis 2020 i 2021

Paral·lelament, des d’ara i fins al 15 de gener, s’ha obert un període de recollida de propostes del conjunt de la ciutadania. El formulari es pot omplir en línia a l’adreça http://ves.cat/ermB o recollir-lo i lliurar-lo físicament a l’OAC municipal i al Casal Cívic Xavier Jounou. Tothom pot descriure la proposta d’acció, que ha de ser de millora en el manteniment de la via pública del municipi, i especificar en quin àmbit d’actuació se circumscriu (urbanització de places i carrers, parcs i jardins, altres espais o equipaments públics, enllumenat, seguretat viària, eficiència energètica, gestió de residus, etc.). Així mateix, es demana concretar el criteri per argumentar la necessitat de la proposta.

Durant aquestes tres setmanes i mitja, l’equip de treball també recollirà aportacions ciutadanes del seu entorn per posar-les damunt la taula el dia 16 de gener. En la tercera edició del pressupost participatiu s’ha doblat el volum de persones interessades a formar part de l’equip de treball respecte dels anys anteriors, una situació valorada molt positivament per la regidoria de Participació, que encapçala Joan Parcerisa.

En la presentació del procés es va explicar que els objectius del pressupost participatiu, al qual es destinaran 100.000 euros per a dos exercicis, passen per dinamitzar la participació per obtenir una priorització d’actuacions d’interès general, i estimular la cultura de la participació i la corresponsabilitat ciutadana en els afers politicoeconòmics del consistori. Igualment, es va informar els participants de les premisses que cal tenir en compte a l’hora d’escollir les actuacions. Entre d’altres, cal que les accions es puguin executar en el transcurs d’un any i que siguin competència de l’Ajuntament. També és clau valorar-ne el volum de persones beneficiàries i el seu perfil, ja que es prioritzaran els col·lectius vulnerables, i el nivell de degradació de la zona en qüestió.

Les properes sessions, a banda de la del 16 de gener, tindran lloc el 30 de gener, quan es durà a terme una visita de camp; el 13 de febrer, per aprofundir en les propostes, i el 19 de març, per validar-les i aprovar-les. Totes seran dinamitzades per tècnics de les cooperatives Raiels i L’Arada. En una fase posterior, els anys 2021 i 2022, es preveu fer un seguiment del pressupost participatiu mitjançant reunions posteriors per tal de vetllar per l’execució de les propostes que s’acabin aprovant.

Sessió1_pres_19des19.jpg
Primera reunió del pressupost participatiu per als exercicis 2020 i 2021